Logo Qollap

4 voordelen van een digitaal kennisplatform

Het intranet was ooit de handige en vernieuwende nieuwspagina. In de praktijk lijkt dit anders te werken; intranet en de werknemers leven vaak langs elkaar heen. Maar hoe zit dat met de online platforms en digitale werkplekken?

Nu bij de meeste organisaties de doorontwikkeling is gemaakt van intranetten naar online platforms en digitale werkplekken, lijkt het gebruiken van een traditioneel intranet uit de tijd te zijn. Het intranet was ooit de handige en vernieuwende nieuwspagina waar alle relevante en belangrijke informatie op te vinden was voor werknemers en werkgevers. In de praktijk lijkt dit inmiddels anders te werken; intranet en de werknemers leven vaak langs elkaar heen en hebben elkaar minder te bieden. Maar hoe zit dat met de online platforms en digitale werkplekken? In deze blog lees je over de vier grootste verschillen tussen het ouderwetse intranet en een digitaal samenwerkingsplatform.

Mogelijkheid tot interactie

Het is misschien wel het belangrijkste verschil tussen het intranet en een digitale werkplek: de mogelijkheid tot interactie. Omdat intranet voornamelijk geschikt is om informatie te delen, is hier vaak sprake van eenrichtingsverkeer. Bij een digitaal samenwerkingsplatform is dat anders; daar wordt gebruik gemaakt van een actuele tijdlijn en kan men het dialoog met elkaar aangaan, informatie met elkaar delen en documenten naar elkaar versturen.

Relevante informatie

Op een intranet komt iedereen (alle werknemers- en gevers) op dezelfde homepage binnen. Dit betekent dat het eerste wat je ziet niet is toegespitst op jouw functie, afdeling en interesses. Dit in tegenstelling tot een digital samenwerkingsplatform. Hier log je in en kom je direct op je persoonlijke pagina binnen. Hier zijn alle recente berichten te lezen van groepen waar jij lid van bent. Actuele berichten staan bovenin, waardoor je gelijk dat ziet wat relevant is. Op deze manier zijn alle nieuw geplaatste berichten direct zichtbaar en creëert het online samenwerkingsplatform een duidelijk overzicht.

Vindbaarheid van documenten

Intranet claimt om overzichtelijk en gebruiksvriendelijk te zijn. Vaak ben je echter eindeloos aan het zoeken naar wat je nodig hebt door de vele mappen en submappen. Op een digitaal samenwerkingsplatform heb je juist één plek waar de bestanden worden verzameld. Als op die pagina een duidelijke structuur wordt aangebracht door middel van georganiseerde mappen, is het voor de gebruiker gemakkelijk om de gewenste informatie snel te vinden.

Device-vriendelijk

In veel gevallen kan intranet alleen vanaf een vaste (werk)computer gebruikt worden. Terwijl veel mensen vaak online zijn onderweg of thuis vanaf de bank. Om ook die momenten te benutten, is het noodzakelijk dat de online samenwerkingstool zich aanpast aan het apparaat dat gebruikt wordt. 

multiple devices

Zo kan er bijvoorbeeld gemakkelijk gereageerd worden via mobiel op een geplaatst bericht, of wordt voordat de werkdag begint nog snel het laatste interne nieuws gecheckt op de tablet. Dit draagt dus bij aan een actieve community!

Wil jij ook meer online samenwerken? 

Of heb je iets gelezen waar je meer over wilt weten? Neem dan contact op. We denken graag mee! 

Deel dit artikel: